Presunúť na hlavný obsah

Podpora opatrovateľskej služby II v meste Čadca

Projekty (granty, dotácie, eurofondy)
  • Operačný program : Ľudské zdroje
  • Kód výzvy:  OP ĽZ DOP 2021/8.1.1/01 - Podpora opatrovateľskej služby II
  • Kód ŽoNFP:NFP312080BGY7

Popis projektu

Mesto Čadca zaznamenáva nepretržitý narastajúci záujem o poskytovanie sociálnych služieb. Každý rok rastie počet obyvateľov odkázaných na poskytovanie opatrovateľskej služby, ktorá súvisí aj s novodobým zdravotným problémom – prekonaniu COVID-19 a pretrvávajúcimi nepriaznivými následkami tohto ochorenia, ktoré spôsobuje vážne problémy hlavne u seniorov, keďže práve oni sú považovaní za najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva. Ľudia odkázaní na pomoc žijú v rodinách s ekonomicky aktívnymi rodinnými príslušníkmi, ktorí im z objektívnych dôvodov nemôžu poskytnúť celodennú starostlivosť, ale zároveň ich nechcú umiestniť do pobytového zariadenia. Významnou prioritou je preto v sociálnej oblasti mesta rozšíriť poskytovanie opatrovateľskej služby, čo prispeje k možnosti klientov zotrvať v domácom prostredí a v prostredí, ktoré im je dôverne známe, zvýši kvalitu života klientov, zlepší ich psychický a fyzický stav, zabezpečí kontakt so spoločenským prostredím a zachová sociálne väzby v rámci komunity. Opatrujúca rodina býva vyčerpaná, stresovaná, unavená, preto si potrebujú odpočinúť ale cítia potrebu postarať sa o svojho blízkeho. Opatrovateľská služba odľahčí rodiny, zabezpečí užívateľom pomoc pre zotrvanie v ich rodinnom prostredí.

Cieľom projektu je: Poskytovanie terénnej opatrovateľskej služby v meste Čadca občanom odkázaným na pomoc inej osoby v ich domácom prostredí, za účelom zlepšenia kvality ich života. Projekt sa bude realizovať prostredníctvom hlavnej aktivity: Poskytovanie opatrovateľskej služby v rodinnom prostredí.
Realizáciou navrhovaných aktivít žiadateľ prispeje k naplneniu nasledovných merateľných ukazovateľov:

  • P0274 Počet osôb, ktoré využili nové, inovatívne služby alebo opatrenia na vykonávanie služieb sociálneho začlenenia - 63
  • P0966 Počet zamestnancov poskytujúcich sociálne alebo asistenčné služby - 58

Rozpočet

Celkový rozpočet projektu / výška oprávnených výdavkov:  497 760,00 EUR

S podporou EU, Operačný program ľudské zdroje, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny